Barszcz na domowym zakwasie z alkalizującą fasolą adzuki to świetne danie na wzmocnienie odporności. Mimo, że lato coraz bliżej chętnie serwuje tą zupę cały rok. Pewnie dlatego, że ma zbawienny wpływ na odporność i wspaniale smakuje. Dodatkowo buraki na nasz narodowy niemal symbol i dobrze, bo są bardzo zdrowe. Wzmacniają naczynia krwionośne, oczyszczają z toksyn, pozytywnie wpływają na przemianę materii. Dbają o naszą krew i samopoczucie. Są polecane stanach zapalnych i kaszlu, jako naturalny syrop przeciwkaszlowy.
Zupy to świetny pomysł by przemycić niejadkom trochę warzyw czy tak jak w tym przypadku strączków.
Dla wzbogacenia możecie dodać trochę ugotowanej komosy ryżowej, by zapewnić sobie pełnowartościowy, bogaty w białko posiłek.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka fasoli adzuki
- sól himalajska do smaku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 500 ml zakwasu z buraków
- 1l wody filtrowanej
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo resztę warzyw. Wrzucamy do garnka i zalewamy 1l wrzącej, filtrowanej wody. Gotujemy 45 minut pod przykryciem z solą i liśćmi laurowymi. Po tym czasie wlewamy zakwas i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem.
Fasolę adzuki gotujemy w osobnym garnku w stosunku 1:2 około 35 minut.
Barszcz podajemy z dodatkiem fasolki, możemy posypać kolendrą.

Zrobiłam sobie screena przepisu 😉
<3