Pyszna, aromatyczna pasta idealna na kanapki lub jako dip do pieczonych bądź surowych warzyw. Trudno się jej oprzeć! Robi się niemal sama i zawsze wychodzi.
Składniki:
❤️ 3 duże bakłażany
❤️ 3/4 szklanki tahini
❤️ 4 zàbki czosnku
❤️ sok z 1/2 cytryny
❤️ 1 łyżeczka kuminu
❤️ 1 łyżka oliwy
❤️ 1 łyżeczka wędzonej papryki
❤️ 1 łyżeczka soli
❤️ 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Bakłażany piec w najwyższej możliwej temperaturze ( u mnie to 280 stopni) przez 40-60 minut. Mają być czarne z wierzchu.
Ostudzić i obrać. Przełożyć do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z bakłażanem dodając resztę składników. Jeśli trzeba użyj blendera by uzyskać jedwabistą konsystencje.
Gotowe
Smacznego!
GALERIA
