Desery to taki wentl bezpieczeństwa na poprawę nastroju i złą pogodę. Jeśli w dodatku są zdrowe możemy je zajadać bez wyrzutów sumienia i traktować jak zdrową przekąskę w ciągu dnia. Takie właśnie są te tartoletki, które nie wymagają pieczenia i są odpowiednie dla osób na diecie RAW oraz dla wszystkich unikających glutenu i cukru. Samo zdrowie i smak!
Składniki: ( na 5 tartoletek)
🌞spód:
❤️100g daktyli
❤️40g wiórków kokosowych
❤️100g orzechów włoskich
❤️40g migdałów
❤️2 łyżki nasion chia
🌞masa:
❤️1 szklanka orzechów nerkowca
❤️3 łyżki soku z cytryny
❤️1 bardzo dojrzały banan
❤️2 łyżki mleka roślinnego
+ 1 banan do dekoracji
Przygotowanie:
🌞spód
Daktyle naczoczyc w letniej wodzie najlepiej całą noc lub minimum 2h. Orzechy mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz nasiona chia. Z daktyli odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy do reszty składników i mieszamy, formując zwartą masę. Foremki natłuszczamy odrobioną oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy spód foremek masą i wstawiamy na 30min do lodówki ( lub dłużej jak chcecie). Trochę masy zostawicie do dekoracyjnych mini kuleczek 🙂
🌞masa:
Orzechy nerkowca moczymy przez cała noc, następnie odlewamy wodę i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny oraz pozostałe składniki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
Przekładamy na spód, układamy na wierzch plasterki banana i mini kuleczki pozostałe z formowania spodu.
Wkładamy do lodówki na min 2h.
